No co ......chyba jednak sie sprawdza......nadal nie śmierdzi , do tego stopnia męcze teraz klimę że nie wygrzewam jej przed końcem jazdy ....., ale jednak nadal pachnie :wink: , chyba mamy przyczynę :lol:
[O2 Fl] Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TEST
Zwiń
X
-
innova
Zamieszczone przez grutodo tego stopnia męcze teraz klimę że nie wygrzewam jej przed końcem jazdy
i tak dobrze, że nie jeździłeś na odgrzybianie co kwartał
ja zamówiłem ten filtr z plastikową obudową do testów oraz eksperymentu z różnymi uszczelkami/taśmami... mam zapasy TESY wiec jest z czym podziałać a uszczelki piankowej się trochę obawiam. Jak filtr dotrze to obejrzę uważnie co i jak w produkcji seryjnej wykombinowali.
Komentarz
-
abstinent, wyciągnij filtr , w lewo rurkę , psikasz pianę od góry tak długo ąz systematycznie zacznie rosnąć - czyli ją zobaczysz , czekasz az chwilę opadnie aby nie zamoczyć filtra , wkładasz filtr zamykasz wszystko , i cyknij na 2 sek. dmuchawą , aż pianka troszkę przejdzie przez parownik. Potem odstaw auto na godzinkę aż wykapie specyfik . Ja osobiscie potem po tej godzince dalem dmuchawę na 1 i max ogrzewanie , aby ten specyfik wysechł na parowniku ponieważ załączenie AC wg. zmyło by preparat - TYLE
[ Dodano: Pią 27 Maj, 11 22:07 ]
Zamieszczone przez abstinentplaka zielonego
Komentarz
-
-
innova
Moje pytanie jak dobrze odgrzybić żeby nic nie zpier...
Komentarz
-
Zamieszczone przez grutoabstinent, wyciągnij filtr , w lewo rurkę , psikasz pianę od góry tak długo ąz systematycznie zacznie rosnąć - czyli ją zobaczysz , czekasz az chwilę opadnie aby nie zamoczyć filtra , wkładasz filtr zamykasz wszystko , i cyknij na 2 sek. dmuchawą , aż pianka troszkę przejdzie przez parownik. Potem odstaw auto na godzinkę aż wykapie specyfik . Ja osobiscie potem po tej godzince dalem dmuchawę na 1 i max ogrzewanie , aby ten specyfik wysechł na parowniku ponieważ załączenie AC wg. zmyło by preparat - TYLE
[ Dodano: Pią 27 Maj, 11 22:07 ]
Zamieszczone przez abstinentplaka zielonego
Był jeszcze z DenBraven czy jakoś tak za 25zł ale miał krótka rurkę właśnie
A ile mam tego zapodać i jak głęboko wsadzić rurkę i czy dmuchawa na obieg zamknięty na te parę sekund
Komentarz
-
-
abstinent, rurka w lewo do góry , najlepiej latarka ponieważ jak zacznie specyfik pokazywać sie , wtedy wystarczy , żaden obieg wew. , napisałem Ci , abyś na 2 sek zał dmuchawę - nic więcej , potem dalej postępuj jak wyżej opisałem .....(a jesli masz problem to podskocz do wodzisłąwia - to Ci to zrobię :wink
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez grutoinnova, pamietaj climatronic ma za duzio elektroniki ....lepiej nie ryzykować
Komentarz
-
gruto, Dzisiaj zrobiłem tak jak pisałeś. Dodatkowo odgrzybiłem Wurth'em (Tutaj ). Samochód mam od października zeszłego roku i muszę przyznać, że byłem zaskoczony ilością syfu jaki się uzbierał na filtrze. Szmatą waliło niesamowicie podczas suszenia klimy. Jeszcze nie jeździłem po tej operacji. Poczekamy - zobaczymy czy pomoże.
A jeszcze informacja dla osób, które będą chciały używać tego środka. To nie jest piana. Ładowałem tak jak chłopaki piszą i czekałem aż się pojawi piana, a tu niespodzianka ten środek się nie pieni . Przez to wypsikałem prawie całe opakowanie na jeden raz, ale co tam...Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
piociel, jestem dzisiaj po rozmowie z fachowcem duzej firmy ktora sie zajmuje klimami ....., plak jest dobry ale oni korzystają z http://allegro.pl/odgrzybiacz-klimat...593515973.html , zresztą ktorys kolega go opisal
Komentarz
-
-
innova
Gruto,
szkoda pary a w następstwie zdrowia na opary pianek przeciwgrzybicznych...samochodu również.
To nie ten przypadek przecież jest źródłem problemu O2. Wystarczy jakakolwiek pianka do czyszczenia. Ja sugerowałem wcześniej piankę do czyszczenia ekranów monitorów, obecnie mam przygotowaną piankę (ale chyba nie będzie potrzeby jej użycia bo sytuacja jest pod kontrolą) do czyszczenia tapicerki i jakichś tam powierzchni z Lidla. Koszty nie grają roli, po co jednak wdychać pozostałości po żrących piankach przeciwgrzybicznych?
Komentarz
-
innova
Gruto,
prowadząc niezależne zupełnie dochodzenie istoty problemu doszliśmy do tych samych wniosków: problemem jest brud, pył i kurz w połączeniu ze skraplającą się wodą. Stąd moje sugestia do stosowania pianek (wspominałem o kilkukrotnym zastosowaniu na jednej "sesji") czyszczących.
Nie zwróciłem uwagi na zawartość antybiotyku, masz na myśli pianki przeciwgrzybiczne czy też te do czyszczenia ekranów monitorów ?
Grzyby stanowią podstawę być może 1% przypadków brzydkiego zapachu O2, stąd wskazałem, iż to nie ten przypadek.
Komentarz
-
innova, myślę o tych przeciwgrzybicznych , logicznie myśląc powinny mieć jakieś śladowe srodki farmaceutyczne , jeśli mają zabijać grzyby , bakterie i pleśń ....ten antybiotyk nie pozwala dalej się rozwijać tym drobnoustrojom które m.innymi śmierdzą ....kurde zaraz lecę do garażu po piankę , i zaaplikuję z tyłu lodówki , gdzie mam ociekacz z parownika ......zobaczę co to ta pianka robi.....(mam wypasioną lodówkę - na pewno jej się to przyda )
Komentarz
-
-
innova
Gruto,
a pamiętasz jak pisałem, iż musiałem szukać od razu wody kiedy część pianki (to był Dan Braven) przedostała się na moje ręce gdyż od razu poczułem pieczenie skóry dłoni ?
Nie sądzę aby producent stosował (ale też nie sprawdzałem jak wcześniej wspomniałem) środki typu antybiotyk. Natomiast w krajach powiedzmy o nich uboższych, w strefie o podniesionej wilgotności zauważyłem, iż z dużym powodzeniem w domostwach stosuje się środki na bazie zwykłego chloru praktycznie na wszystko. Nie zachęcam oczywiście do stosowania chloru (mam spore akwarium i raz też musiałem zastosować na ścianę po tym, jak cywilizowane środki nie dawały rady) ale z moich obserwacji to właśnie żrąca chemia rozwiązuje problem grzybów najsprawniej a przypadek poparzenia skóry Dan Bravenem tylko mnie w tym utwierdził. To wcale nie oznacza, iż niektóre pianki nie mają w swoim składzie antybiotyku. Nie znam wszystkich rozwiązań dostępnych na rynku.
Komentarz
-
innova
Zamieszczone przez grutonawet oxycort powinien pomóc
Komentarz
Komentarz